Om Sanity

Sanity är uppfödd av Staffan Philipsson och Margareta Bendroth. Han föddes 23 maj 2006 och döptes till Just Friends. 2007 såldes han på auktion till Marcus Lindgren som döpte om honom till Sanity. Namnet Sanity fick han efter en Bad Religion låt.

1,5 halvt år senare såldes Sanity vidare till Malin Löfgren som blivit utsedd till rixtränare för Stall Jämtland. I oktober som 2-åring anlände han till hennes stall. Han fick smeknamnet Svante och har sen dess kallats det.

1 mars 2009 drog Rixallsvenskan igång och Svante fick 1000 delägare. Under säsongen gjorde han 10 starter, vann sex av dessa och blev Rixallsvenskans första vinnare. Segern firades med en stor fest där ca 300 personer deltog.

Det var sen dags för rixhästarna att säljas på auktion. 136 av dom ursprungliga 1000 delägarna valde att fortsätta satsa på Svante. Efter en hård budgivning lyckades dom ropa tillbaka honom för 780 000 kr. Många utifrån tyckte då att det var ett rejält överpris men så här i efterhand kunde dom inte ha mer fel…

 

LitenSvante”Just Friends” som föl
2009Sanity-heatKick-Off inför Rixallsvenskan
2009auktionLycklig efter rixauktionen

Under 4-års säsongen vann han 5 lopp på 14 starter och tjänade nästan 800 000 kr. Så redan då hade han sprungit in det han kostade på auktionen. Årets stora höjdpunkt var när han kvalade in till derbyt.

Det stora genombrottet kom under 5-års säsongen. 14 starter, 9 segrar och 2,2 miljoner insprunget. Årets sista start skedde i Silverhästen på Solvalla och där besegrade han hästar som Maharajah och Torvald Palema. Redan då började det pratas om Elitloppet…

6-års säsongen började struligt med en skada som gjorde att årsdebuten fick flyttas fram. Men med ett lopp i kroppen åkte han till Umeå och startade i Guldbjörken. Efter en fantastisk prestation där fick han en inbjudan till Elitloppet. Tyvärr fick han en allergireaktion under Elitloppshelgen och kunde inte alls göra sig själv rättvisa och åkte ur i försöket. Året fortsatte med en hel del strul och det blev bara totalt 10 starter. Men 4 segrar och nästan 2 miljoner till på kontot blev ändå resultatet.

I december 2012 efter ett par månaders paus åkte Svante till Frankrike och Grosbois för vinterträning. I slutet av februari var det dags för årsdebut på Vincennes, vilken slutade med ett tredje pris efter en fantastisk spurt. Två starter till hann han med där nere. I den första var han tvåa efter ytterligare en stark avslutning men i den sista blev det galopp i starten.

110529bSvante vinner under Elitloppsdagen 2011
111112dSilverhästen Solvalla nov 2011
111112aNöjda och glad delägare

 

Svante är en trevlig och snäll häst som gör det mesta rätt. Han är för det mesta lättsam att arbeta med och är väldigt samarbetsvillig. Han älskar att träna och är inte så nöjd när det är dags för viloperiod. Han gillar heller inte när det blir för långt mellan starterna för då kan han bli på dåligt humör och får mycket överskottsenergi.
Svante tränas av Malin Löfgren och sköts av Moa Löfgren. Hans bästa kompis är Staro Hazel som han också delar hage med. Att det är Svante som är chef i hagen går det inte att ta miste på.

2012k75gMalin Löfgren
111112cMoa Löfgren
hazel1Staro Hazel

logo-sanity2